Hantverk

I Småland har det länge funnits en stark tradition av hantverk och landskapet har gjort sig kända som till exempel extremt duktiga glasmakare och porslinsmakare, men där finns inte bara glaskreationer och porslin. Man utmärker sig även inom till exempel handtillverkade smycken och läderarbeten. Många kända designers och hantverksföretag har sitt ursprung från skolningen i hantverk från småländska mästare. Där finns både små och stora företag men gemensamt för dem alla är att dem har stolthet i sitt arbete och det märks på skapelserna som dom här hantverksartisterna tar fram. Det är en fröjd att besöka ett glasblåseri och se dem arbeta.

Det finns ett mycket brett utbud av hantverk i Småland och det kan vara väl värt att ta sig tid att besöka något av dessa företag eller privatpersoner för att införskaffa ett genuint handarbetat föremål. Ett hantverkskooperativ som är värt att lyfta fram och som har satt sig på kartan den senaste tiden är Bodarna i Bergs Byar. Det är en förening och består av ett nätverk av hantverkare som har det gemensamt att de arbetar från bodar i Bergs socken. De erbjuder en bred rad produkter som alla är tillverkade i mycket hög kvalitet och med tekniskt svåra tekniker.

Hantverk är en mycket gammal tradition i Småland

Hantverk har en stark tradition i Småland

De småländska glasblåserierna är verkligen en utflykt utöver det vanliga. Att få se på när glasmästare böjer den flytande glödheta massan till vackra skapelser är en fröjd och för den som ännu inte har varit och sett dem jobba är det något som varmt rekommenderas. Att få med sig en skapelse som gjorts framför dina ögon är speciellt, mycket speciellt. I Bergs socken samlas många olika konstnärer och även om glasblåserierna antagligen är mest kända finns där verkligen alla typer av hantverk som silversmide, tavelkonstnärer och skulptörer. Den gemensamma nämnaren att de verkligen brinner för det de gör och har en stor yrkesstolthet.